Magnezyum hidroksit (Mg(OH)₂), magnezyum elementinin elde edilmesinde kullanılan bir cevherdir. Bu bileşik, toprak alkali metallerinden (Grup 2A) magnezyum ile hidroksit (OH) iyonlarının sentez reaksiyonu ile oluşur. Suda magnezya sütü olarak bilinen bir süspansiyon meydana getirir. Bu süspansiyon, antiasit ve müshil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, güçlü bir alkali olması nedeniyle asitlik düzenleyici olarak da işlev görür.
Gıda endüstrisinde, magnezyum hidroksit peynirde rennet arttırıcı ve sebzelerin konserveleme sürecinde rengini korumada stabilizör olarak kullanılır. Magnezyum hidroksitin, ağırlığının üçte biri kadar suyu dışarı salabilme özelliği, onu yanma geciktirici olarak mükemmel bir şekilde işlevsel kılar. Kablolar ve kumaşlar gibi ürünlerde yanma geciktirici özelliğiyle önemli bir rol oynamaktadır. Bu reaksiyon endotermik olup enerji tüketir, böylece ateşi söndürme görevini yerine getirir. Buharlaşan su, oksijenin ısıl bozunma sonucu oluşan yanıcı gazlarla temasını engellerken, geri kalan oksitler katı malzemenin yüzeyinde kalarak reaksiyona girmeyen bir koruyucu tabaka oluşturur.
Ayrıca, magnezyum veya magnezyum hidroksit bileşenleri kullanılarak atık sudaki ağır metallerin çöktürülmesi sağlanmaktadır. Halojen içermeyen plastik ve elastomerlerin formülasyonları, ilaç sanayisi ve birçok diğer sektörde de kullanılmaktadır. Boya formülasyonlarında dolgu maddesi olarak da yer almaktadır
Karakter Özellikleri | Birimi | Değeri | Koşul |
Erime noktası | °C | 320 | |
Kaynama noktası | °C | 320 | |
Yoğunluk | g/cm3 | 2.41 | 20 °C |
Çözünürlük | mg/ L | 1.78 | 20 °C, Suda çözünür |
Buhar basıncı | mm Hg | 0.06 | 25 °C |
LogP | 1.65 |