Sinonim (-leri)
: 2-hidroksipropanoik asit, DL-Laktik asit, hidroksipropiyonik asit
Mol. Formülü
: C3H6O3
EC / List no.
: 200-018-0
CAS no.
: 50-21-5
Molekül ağırlığı
: 90,08
Laktik asit, şeker fermentasyonunda bir ara maddedir. Konsantre formu
gastrointestinal fermantasyonu önlemek için dahili olarak kullanılır.
Laktik asit, insanlarda biyolojik olarak aktif izoform olan laktik
asidin rasemik izomeridir. Laktat dehidrojenaz tarafından piruvattan
fermantasyon sırasında laktik asit veya laktat üretilir.
Kullanım Alanları
» Tarım ürünleri (pestisit olmayan), otomotiv bakım ürünleri, piller,
yapı/inşaat malzemeleri, emisyon kontrol ürünü olarak yaygın kullanılır.
» Kumaş, dokuma ve deri ürünleri, yemek paketleme, yakıtlar ve ilgili
ürünler, çim ve bahçe bakım ürünleri, yağlayıcılar ve gresler gibi
çeşitli kullanım alanları vardır.
» Kağıt, plastik, kauçuk ürünlerinde ve su arıtma ürünlerinde kullanılır.
Ürün Özellikleri
Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
» Laktik asit, renksiz ile sarı bir şurup sıvısı olarak görünür.
» Kokusuzdur ve asit tadındadır.
Özellikler
Karakter Özellikleri |
Birimi |
Değeri |
Koşul |
Erime noktası |
°C |
16.8 |
|
Kaynama noktası |
°C |
122 |
15 mm Hg |
Yoğunluk |
g/cm³ |
1.21 |
20 °C |
Çözünürlük |
|
|
Suda tamamen çözünür |
Aşındırıcılık |
|
kostik |
|
Viskozite |
mPa.s |
1.042 |
25°C |
Tutuşma noktası |
°C |
113 |
Kapalı kapta |
Buhar basıncı |
mm Hg |
0.08 |
25 °C |
LogP |
|
-0.72 |
|
Yanma ısısı |
Cal/ kg |
3615 |
|
pH |
|
1.75 |
%10 sulu çözelti |
Refraktif indeks |
|
1.4392 |
20 °C |
pKa |
|
3.86 |
20 °C |