Sinonim (-leri)
: Kalsiyum; diklorür susuz, kalsiyum klorür peletleri, izokal
Mol. Formülü
: CaCl2
EC / List no.
: 233-140-8
CAS no.
: 10043-52-4
Molekül ağırlığı
: 110,98
Kalsiyum klorür, kalsiyum ve klorür bileşenlerinden oluşur. Kalsiyum
klorürün aşırı tuzlu tadı, gıdanın sodyum içeriğini artırmadan turşuları
tatlandırmak için kullanılır. Kalsiyum klorürün donma noktası depresyon
özellikleri, karamel dolgulu çikolatalarda karamelin donmasını
yavaşlatmak için kullanılır. Ayrıca, dokuyu korumak için dilimlenmiş
elmalara sıklıkla eklenir.
Kullanım Alanları
» Suyun donma noktasını düşürerek, buz oluşumunu önlemek ve buzu çözmek için kullanılır.
» Gıda katkı maddesi olarak, spor içeceklerinde ve şişelenmiş su dahil
diğer içeceklerde elektrolit olarak yaygın olarak kullanılır.
» Sıkılaştırıcı bir madde olarak, konserve sebzelerde, soya fasulyesi
pıhtılarını tofu haline getirmekte, sebze veya meyve sularından havyar
ikamesi üretiminde kullanılır.
» Bira yapımında, bazen demleme suyundaki mineral eksikliklerini
gidermek için, peynir yapımında, kazein içindeki kalsiyum ve protein
arasındaki doğal dengeyi yeniden sağlamak için işlenmiş
(pastörize/homojenize) süte bazen kalsiyum klorür eklenir.
» Kalsiyum klorür, geç büyüme mevsiminde ağaca püskürtülerek elmalarda mantar lekesini ve acı çukuru önlemek için kullanılır.
Ürün Özellikleri
Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
» Kalsiyum klorür, beyaz toz, higroskopik görünüme sahiptir.
» Kokusuzdur.
Özellikler
Karakter Özellikleri |
Birimi |
Değeri |
Koşul |
Erime noktası |
°C |
782 |
|
Kaynma noktası |
°C |
1935 |
|
Yoğunluk |
g/cm³ |
2.15 |
20 °C |
Çözünürlük |
g/ mL |
0.745 |
20 °C, suda çözünür |
pKa |
|
8-9 |
|
Viskozite |
cP |
3.34 |
787 °C |
Refraktif indeks |
|
1.52 |
|