Sinonim (-leri)
: Gelatin
Mol. Formülü
: C102H151O39N31
EC / List no.
: 232-554-6
CAS no.
: 9000-70-8
Molekül ağırlığı
: 78,13
Jelatin, çeşitli hayvan vücut kısımlarından elde edilen kolajenden elde
edilen yarı saydam, renksiz, kırılgan (kuruyken), tatsız bir gıdadır.
Gıda, farmasötik ilaçlar, vitamin kapsülleri, fotoğrafçılık ve kozmetik
üretiminde yaygın olarak jelleştirici ajan olarak kullanılır. Jelatin,
hidroliz işleminin, protein fibrillerinin hidroliz işlemine dayalı
olarak fiziksel ve kimyasal denatürasyon yöntemleriyle ilişkili geniş
moleküler ağırlık aralıklarına sahip olacak daha küçük peptitlere
indirgenmesiyle sonuçlandığı, geri döndürülemez şekilde hidrolize
edilmiş bir kolajen formudur. Çoğu sakızlı şekerin yanı sıra
marshmallow, jelatinli tatlılar ve bazı dondurmalar, soslar ve yoğurtlar
gibi diğer ürünlerde bulunur.
» Jelatinin gıda endüstrisindeki çok yönlülüğü onu şekerleme, süt
ürünleri, tatlılar, unlu mamüller, tahıl gevrekleri ve et ürünleri için
ideal bir seçim haline getirir.
» Şekerleme ürünlerinde jelatin, değişen derecelerde doku ve elastikiyet sağlamak için bir ajan görevi görür.
» Süt ürünlerinde, az veya yağsız ürünlere kremsi bir ağız hissi
verirken, yoğurtlar, ekşi kremalar, dondurma ve süt bazlı tatlılardaki
özellikleri stabilize eder.